
- سرعت یک زبان برنامه نویسی در توسعه بازی از مهم ترین عوامل انتخاب یک زبان است
- یک زبان برنامه نویسی خوب برای اینکه بتواند در صنعت گیم موفق باشد باید قابل مدیریت منابع کاربر را داشته باشد
- یک زبان نویسی باید منابع خوبی برای یادگیری و پاسخ به سوالات برنامه نویسان داشته باشد
- زبان برنامه نویسی کراس پلتفرم می تواند هزینه ها را در یک پروژه بزرگ به شدت پایین بیاورد
- خود توسعه دهنده بسیار مهم تر ابزاری است که به عنوان زبان برنامه نویسی انتخاب می کند
بسیاری از افرادی که به تازگی وارد دنیای برنامه نویسی و بازی سازی می شوند با یک سوال اساسی رو به رو می شوند. بهترین زبان برنامه نویسی برای تولید و توسعه بازی ها چیست؟ برای پاسخ به این سوال باید چندین عامل را بررسی کنیم. با ما همراه باشید.
زبان برنامه نویسی مانند یک ابزار قدرتمند عمل می کند اما برنامه نویسی که از آن استفاده می کند از ابزاری که در اختیار دارد بسیار مهم تر است. به عنوان مثال شما یک مکانیک را در نظر بگیرید. اگر آچار مناسب نداشته باشد نمی تواند با دست ماشین شما را تعمیر کند و ابزار های مناسب نیاز دارد. اما سوال اینجاست اگر یک فرد این ابزار ها را در اختیار داشته باشد و دانشی نداشته باشد میتواند ماشین را تعمیر کند؟ برنامه نویسی به مراتب پیچیده تر است.
سرعت
سرعت یک زبان برنامه نویسی در پردازش های عمیق یک بازی بسیار عامل مهمی است. اگر از دستی در برنامه نویسی داشته باشید قطعا می دانید زمانی که حرف از سرعت به میان بیاید C++ بدون شک یکه تاز میدان است. زبان C++ زبانی است که هم قابلیت های زبان های سطح بالا هم سطح پایین را در اختیار دارد.
عده ای از برنامه نویسان این موضوع که زبان برنامه نویسی C++ قابلیت های تخصیص حافظه و چنین قابلیت های زبان های سطح پایین که این زبان فوق العاده در اخیتار دارد را عذاب آور می دانند و زمانی که حرف از C++ به میان بیاید آن را یک زبان سخت می دانند. که کاملا در اشتباه هستند و ادامه مطلب این مورد نیز را بررسی خواهیم کرد.
البته که زبان C پر سرعت ترین زبان برنامه نویسی است و C++ اندکی کند تر است اما C++ دارای ویژگی های شئ گرایی و قابلیت های زبان های سطح بالا است که باعث می شود انتخاب مناسب تری نسبت به زبان C باشد.
در برنامه نویسی بازی و در مبحث سرعت جاوا هم می تواند تا حدودی به زبان C++ نزدیک باشد و مهارت برنامه نویس برای انتخاب زبان هدف قرار بگیرد.
جاوا اسکریپت و سی شارپ هم در زمینه سرعت بسیار حرف برای گفتن دارند و برای توسعه بازی ها در پروژه ها بزرگ هم استفاده می شوند.
ترکیبی از C++ و C# برای توسعه برخی از پروژه های بزرگ استفاده شده و بسیار عملکرد فوق العاده ای داشته. سینتکس زبان C# بسیار آسان تر از C++ به نظر می رسد و برنامه های زیادی با استفاده از این زبان در ویندوز، وب ، اندروید و ios و… نوشته شده است. برای اثبات قدرت این زبان همان بس که شرکت بزرگی مانند مایکروسافت آن را پشتیبانی می کند و از ابتدای اختراع این زبان شگفت انگیز هموراه باعث پیشرفت و توسعه هر چی بیشتر آن شده است.
پایه زبان C# نیز همین C , C++ هستند، پس اگر با خواندن مطلب بالا برای انتخاب یک زبان برنامه نویسی برای ساخت بازی دچار شک شدید که C# را انتخاب کنید یا C++ را ، من باز هم در ابتدا C++ را پیشنهاد میکنم.
ببینید با C++ شما یک موتور بازی سازی فوق العاده مانند Unreal Engine در اختیار دارید و کلی موتور بازی سازی معروف دیگر. اما با جاوا اسکریپت یا سی شارپ انتخاب های شما به Unity و… محدود می شود. برنامه نویس های C++ در دنیای بازی ها از احترام ویژه تری برخوردار هستند. زبان های دیگر هم اکثر از روی C , C++ ساخته شده و الگو برداری شده اند. پس شما با یادگیری C++ می توانید با ۱ تیر چندین نشان را مورد هدف قرار دهید.
زبان برنامه نویسی جاوا نیز می تواند انتخاب دیگری باشد. جاوا هم اکنون با وجود زبان های دیگری که برای سیستم عامل اندروید پیشنهاد شده اند مانند کاتلین ، فلاتر و… بسیار پرکاربرد است. اینکه شما بتوانید ۱ بار کد بنویسید و روی ۳ و نیم میلیارد دستگاه در جهان برنامه مورد نظرتان را اجرا کنید هیجان انگیز نیست؟ اندروید ، ویندوز ، وب و… شما حتی برای مایکرویو و یخچال هم می توانید با جاوا برنامه نویسی کنید! زیرا فلسفه خلق شدن این زبان همین بود که یک بار برنامه نوشته شود و سپس هر جایی که خواستیم اجرا شود. جاوا هم به لحاظ سرعت می تواند در سطح خوبی قرار بگیرد.
پلتفرم
روی کدام پلتفرم می خواهید بازی بسازید؟ بازی شما روی اندروید قرار است اجرا شود یا روی ios یا ویندوز یا قرار است برای کنسول ها بازی بسازید؟ انتخاب شما چیست؟
این سوال ، سوال مهمی است. خب مشخصا تمام زبان های برنامه نویسی ضعف ها و قوت هایی دارند. زمانی که شما بخواهید یک برنامه تحت وب بنویسید خب اگر با php آن را پیاده سازی کنید ، کار شما راحت تر از باقی زبان ها است. ولی اگر بخواهید برای اندروید بازی بسازید چه؟
اینجا زبان هایی مثل جاوا و سی شارپ بسیار حرف برای گفتن دارند. زبان هایی که قرار است یک بار با آن ها برنامه مورد نظرتان را بنویسید و هر جایی که خواستید استفاده کنید. اگر سی شارپ بلد باشید برنامه نویس ویندوز هستید ، برای کنسول ها می توانید بازی بنویسید ، برای اندروید و… این موارد درباره جاوا هم صدق می کند.
سوالی که ممکن است الان برای شما پیش آمده باشد این است. آیا با بقیه زبان ها نمی شود برای بقیه دستگاه ها بازی ساخت؟
در اینجا من C++ را مثال می زنم و بحث را طولانی تر نمیکنم. خب قطعا با C++ هم می شود. به دلیل گستردگی زیاد این زبان شما می توانید بر روی اندروید و حتی وب هم با C++ برنامه نویسی کنید اما بحث سر این است که کدام زبان برای کدام پلتفرم مناسب تر است؟ خب قطعا زمانی که شما برای اندروید برنامه نویسی می کنید بخواهید از یک زبانی مثل پایتون بهره ببرید ، منابع بسیار زیادی از دستگاه کاربر را بیهوده هدر داده اید!
منابع یادگیری
یکی از موارد مهم درا نتخاب یک زبان برنامه نویسی منابع آن زبان است. زبانی مثل چاوا یا c++ و… که سال هاست توسط برنامه نویسان استفاده می شوند منابع فوق العاده ای در اختیار برنامه نویس می گذارند. اصولا توسعه دهنده ها جستجو گران خوبی هستند زیرا زمانی که شما به دنیای برنامه نویسی وارد شوید هزاران سوال ریز و درشت خواهید داشت. این سوالات زمانی اساسی می شوند که شما وارد یک پروژه شوید!
بله برنامه نویسان همه چیز دان نیستند اما در جستجوی همه چیز هستند و جوینده نیز یابنده است. بی اغراق گوگل یکی از ابزار های مهم برنامه نویس هاست. اگر به عنوان مثال شما برنامه نویس جاوا باشید. و سوالی داشته باشید. هزاران انجمن در سراسر وب وجود دارد که به سوال شما پاسخ دهند. منابع فارسی و انگلیسی متعددی وجود دارند که می توانید از آن ها کمک بگیرید و به احتمال ۹۰ درصد این سوال شما قبلا به ذهن یک توسعه دهنده دیگر نیز خطور کرده و در این انجمن ها پرسیده شده و بهترین پاسخ نیز به آن داده شده است و شما با یک سرچ و ۵ دقیقه شاید بتوانید بزرگ ترین مشکل برنامه و پروژه اتان را حل کنید.
اما زبان هایی که تازه پا به عرصه گذاشته اند مانند فلاتر و… از این نعمت بی بهره اند. اکثر زبان های پیشنهاد شده برای ساخت بازی از این نعمت بهره مند هستند.
میزان مصرف بهینه منابع کاربر
قطعا شما هم با بازی هایی برخورد کرده اید که در روز های اول منتشر می شوند که در یک سری از سیستم ها اجرا نمی شوند و در یک سری دیگر از سیستم ها هم منابع کاربر را به شدت درگیر می کنند و پچ هایی برای حل این مشکل ها شرکت های بازی منتشر می کنند که این مشکل را حل کنند.
میزان مصرف منابع هر زبان متفاوت است. مثلا پایتون به شدت از حافظه کاربر استفاده می کند. این مورد می تواند از دلایلی باشد که پایتون را برای بازی سازی از دور رقابت خارج کند. اما زبان های دیگر مثل C++ قابلیت دسترسی به تخصیص حافظه و… را دارد. یا به عنوان مثال جاوا از مکانیزمی استفاده می کند که از کاربر سعی شود کمترین حافظه خواسته شود.
اما در این مورد باز هم دست C++ از همه زبان ها باز تر است.این مدیریت روی حافظه اگر به درستی انجام شود می تواند با کمترین هزینه و مصرف منابع بهترین سرعت را به گیمران هدیه کرد.
جمع بندی
در این مقاله سعی کردیم تا مزیت های زبان هایی برنامه نویسی پیشنهاد شده برای ساخت بازی را با دلایل واضح توضیح دهیم. بعضی مقالات هستند که میزان سختی یک زبان برنامه نویسی را هم ملاکی برای انتخاب یک زبان می دانند. اما این مورد درباره زبان های برنامه نویسی سطح بالا قابل قبول نیست. اکثر این زبان ها در یک رنج سختی قرار دارند و شما اگر یک زبان برنامه نویسی را بلد باشید و به مفاهیم آن کاملا اشراف داشته باشید یادگیری یک زبان برنامه نویسی دیگر کار سختی نیست.
در نهایت خود برنامه نویس و توسعه دهنده بسیار مهم تر از ابزاری است که انتخاب می کند. یک برنامه نویس ماهر می تواند با ابزاری که در اختیار دارد بهترین عملکرد را داشته باشد.